Zoeken
  • Kim van Savooyen

Project: Arnhemse wijk Sint Marten

Woningcorporatie Portaal wilde in de Arnhemse wijk Sint Marten enkele ingrepen plegen die ten goede komen aan de kwaliteit van wonen in deze wijk. Het gaat om fysieke ingrepen aan woningen en sociale ingrepen gericht op de aantrekkelijkheid van de wijk.



Het kleurenplan wat ik op verzoek van Portaal voor meer dan 560 woningen mocht ontwerpen is gepresenteerd aan de wijkbewoners en de diverse particuliere eigenaren en werd met enthousiasme en betrokkenheid ontvangen.


De wijk St. Marten

St. Marten is een sociaal vriendelijke wijk met een grote groep creatieve- en milieubewuste bewoners en ondernemers. St. Marten won maar liefst 28 straatfeesten van de 500 (landelijk) in de campagne Het Klimaatstraatfeest. Dat samen met het multiculturele karakter hebben we in deze wijk veel smaken vertegenwoordigd. Deze wilde ik graag zichtbaar maken door een samenhang in verscheidenheid te creëren.


Wat heb ik gedaan?

Ik vond het belangrijk om de onpersoonlijke aanblik van de grote woonmassa’s te verkleinen door de gevels te parceleren en met kleurvlakken optisch te verkleinen.

Hierdoor ontstaat het effect dat deze beter opgaan in schaal/verhouding met de omliggende negentiende-eeuwse in rode en bruine bakstenen opgetrokken woningen. Ander effect van deze keuzes is dat men zich meer verbonden voelt met de woning omdat men kan spreken in de trant van ‘ik woon in het gele stukje’ in plaats van op te gaan in anonimiteit van het massale.



Daarnaast heb ik een plantensamenstelling in het plan opgenomen om kopgevels en portieken te vergroenen. Mijn mening is namelijk dat ieder mens blij wordt van bloemen en planten. Het was daarom ook erg leuk en dankbaar om na afloop van het project te kunnen constateren dat bewoners zelf ook potten met planten gingen plaatsen. Positieve effecten van de nieuwe kleuren en indeling van deze wijk zijn dat er geen graffiti meer wordt gespoten en ook het afval niet meer naast de containers wordt geplaatst.


Als kleuradvisier kon ik door de multiculturele samentelling van de bewoners meer grenzen opzoeken binnen het domein van kleur. Mede doordat in deze culturen veel meer gebruik wordt gemaakt van kleur, omdat enerzijds de architectonische bouwmaterialen in meer kleurvariaties aanwezig zijn of men met stucwerk van de gevels pleistert om deze daarna nog van een kleurlaag te voorzien.


Het was een feestje om voor deze wijk in Arnhem te werken, de bewoners, de opdrachtgever en ik zijn allen erg tevreden over het gehele project en het effect wat het teweeg brengt bij de bewoners.


Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen met mijn kleuradvies? Neem contact op!







14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven