top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKim van Savooyen

De extraverte onder de kleuren

Oranje is de combinatie van het optimisme en plezier van geel en de energie en passie van rood, al is de energie wel zachter. En net als rood is ook oranje geen kalmerende kleur.

Oranje is enthousiasme, sociaal plezier, naar buiten gerichte aandacht, zet aan tot activiteit en is warm. Een warm welkom! Ik zou hardop durven zeggen dat het een blije kleur onder de kleuren is.


Bovendien ziet iedereen met oranje kleuren in de ruimte er gezonder uit dan normaal en wie er gezonder uitziet gaat zich ook gezonder voelen. Wat me meteen doet denken aan de het te koele licht, licht met een hoge kleurtemperatuur en meer richting blauw, gebruikt in pashokjes waardoor je er zo belabberd uitziet dat de lol om iets kopen meteen weg is.


Gebruik van oranje bij de ontvangst/entree zorgt voor een vriendelijk overkomen, is informeel, gezellig en daardoor zeer geschikt voor sociale interactie.

Oranje is samen met rood zeer geschikt voor etalages omdat deze een sterke aantrekkingskracht heeft die ervoor zorgt dat mensen, en dus potentiele klanten, binnenkomen. Wat niet wil zeggen dat oranje voor in je winkel altijd de beste keuze

is. Eenmaal binnen zijn koelere kleuren geschikter omdat deze voor een ontspannen sfeer zorgen zodat de klant de tijd neemt en uiteindelijk meer zal spenderen. Afhankelijk natuurlijk van welk soort publiek en product je verkoopt. Kleuren, krijgen hun betekenis pas in context tot.


Lang had oranje geen eigen naam. Uiteindelijk werd de naam ontleent aan de gelijknamige vrucht de sinaasappel.


Vroeger benoemde men het als geel-rood of rood-geel. Het roodborstje heeft in werkelijkheid helemaal geen rood borstje maar een oranje. Hetzelfde gaat op voor rode eekhoorn, de rode vlieger, rode kater en niet te vergeten roodharigen! Feitelijk behoren deze tot de kleurtoon oranje maar met gebrek aan een woord benoemden we deze rood.


Van 25 november tot 10 december kleurt de hele wereld 16 dagen lang oranje tijdens de Orange the world, Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Mooi om op in te haken met je etalage.


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page