Zoeken
  • Kim van Savooyen

Ontwerp proces restaurant Fort vier, een hotspot aan het water

Bijgewerkt op: sep 15


De vraag vanuit de opdrachtgever was het nieuwe restaurant de huiskamer van de wijk Schuytgraaf (Arnhem-Zuid) te laten zijn. En de wens daarbij gedurfd kleurgebruik te laten zien gezien de opdrachtgever mijn werk al kende en daardoor geïnspireerd was. Ik had hem een paar jaar geleden geholpen aan de bouwvergunning voor het project door een concept voor hem te ontwerpen waarmee hij bij de gemeente Arnhem die bouwvergunning ook daadwerkelijk gekregen heeft.

Nu konden we dus ook echt starten met het realiseren van een lang gekoesterde wens.

Nieuwbouw is voor mij wel een hele lastige omdat ik in mijn ontwerpen theorie met intuïtie combineer door goed te luisteren en te voelen en te kijken waarbij de beleving van het gebouw met zijn diverse ruimtes een grote rol spelen. Ervaren van de fysiek begrenzende ruimte, de psychologische grenzen, wat hoort bij elkaar en wat niet. De daglichttoetreding, wat wil ik zien? Wil ik al de hoek om kijken? enz enz


Nu moest ik starten vanaf een tekening nog zonder dat het gebouw er stond. Ik wil de gebruiker altijd centraal plaatsen en het liefst ook betrekken bij het ontwerpproces dus mijn tweede uitdaging bij dit project is dat het voor een hele diverse doelgroep is van jong tot oud met allerlei verschillende interesses. Zoveel mensen zoveel wensen…. Hoe maak je dan een aansprekend restaurant waarbij veel mensen dit als aangenaam zullen ervaren zonder te vervallen in een soort main stream inrichting zoals al zoveel andere eetgelegenheden met eenzelfde kleurpallet veelal geënt op trends. Temeer omdat ik het restaurant ook een geheel eigen identiteit wilde meegeven.

De locatie ligt in het gebied dat vroeger deel uitmaakte van de Limes, dit is de noordelijke grens van het immense Romeinse rijk. In mijn eerste concept had ik letterlijk een soort grens aangegeven door een scheiding van een mannelijk versus vrouwelijke look en feel te creëren.

Mijn ideeën voor de materialisatie zijn sterk geïnspireerd door materialen die gebruikt werden door de Romeinen zoals barnsteen, ook wel amber genoemd, maar daarnaast ook blauw glas en gelaagd ijzer, zoals een harnas. De kleur geel, refererend aan het barnsteen, heeft uiteindelijk een prominente rol gekregen als kleur in het restaurant. Het is een kleur met een hoge energie en die staat voor optimisme, hoop en plezier, en heeft een algeheel positief effect op ons.







Geel meteen bij de entree middels een prachtige textiele wandbekleding. Een gele tegelwand bij de open keuken een paar krukken en een bank van 7 meter lang die volledig in geel zijn uitgevoerd. De bar, gepositioneerd als het hart van de ruimte bestaat uit vele ijzeren steunen, mooi organisch vormgegeven die een solide en onverwoestbare indruk geven en bij een bepaalde kijkhoek een gelaagdheid tonen. De bar is de eerste ontmoeting gezien men bij binnenkomst meteen op de bar aanloopt. De bekleding ervan is gemaakt met PET-viltpanelen gemaakt van plastic flessen.


Het gehele gebouw is een rechthoek dus ik vond ik het heel belangrijk om ook ronde vormen toe te passen. De randen van de bar zijn overal afgerond en er staan lekkere grote ronde donutbanken op een prominente plek. Daarnaast heb ik gekozen voor relatief veel ronde eettafels, dat maakt het zachter en vriendelijker.





#verlichtingsarmaturen #transformatie

3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven